Hogyan válasszak szakképzést?

Hogy kinek, mi a jó szakma, az természetesen nagyon sok dologtól függ, de azért van néhány objektív szempont, amit érdemes figyelembe venni.

1, Mennyire tetszik a végzettségnek megfelelő feladat?
Az, hogy egy adott munka mennyire tetszik, nyilván nem csak és kizárólag a szakképesítés függvénye. Milyenek a munkatársak, a főnököd, milyen a munkaidő beosztásod, milyenek az előrelépési lehetőségek, a megbecsültség, … stb. Ezekkel egyenlőre NE foglalkozz, ezek a munkahely függvényei. Próbáld meg inkább azt felmérni, hogy mi a végzettségnek általában megfelelő feladat, és az milyen mértékben nyeri el tetszésedet. Gondolj bele hosszú időn keresztül az ébrenlétednek egy jelentős részét a munkáddal töltöd, ezért talán ezt a kérdést tisztázni, a legfontosabb. A Nemzeti Pályaorientációs Portálon sok szakmáról találsz rövid leírást és / vagy kis videó ismertetőt. A felvi.hu oldalon is elérhető néhány foglalkozás bemutatása. Ezen az oldalonis találsz néhány leírást.

2, Milyenek a végzettségnek megfelelő fizetési lehetőségek?

Ennek például itt is utánanézhetsz.

3, Az elmúlt évek legnépszerűbb OKJ képzései

 

Keresés az OKJ képzések között

1, A Nemzeti Pályaorientációs Portál oldalán elérhető egy kereső, amellyel több szűrési szempont szerint kereshetsz. Első lépésként különösen hasznos lehet a
– szakmacsoport,
– szakképesítés szintje,
– hol tanulható
szűrő. Ezek együttes vagy egyenkénti beállítása után érdemes az eredmények között böngészni. A képzés nevére kattintva, olvasható a képzés rövid ismertetése.

2, Ha megvan, hogy mit … a kérdés, hogy hol?
NSZFH keresője

3, A neten elérhetőek nem a kormányzat által vagy annak megbízásából, hanem üzleti vállalkozások által üzemeltetett oldalak is.

Ne feledd!

– Az ezeken talált információkat érdemes több forrásból is ellenőrizni!
– Ezek szinte sohasem az összes – csupán a velük szerződésben álló intézmények által kínált – képzési lehetőséget mutatják!

Szakképesítés
Melyik suli?
OKTAV
Mi legyek?
Képzésinfó
MOT