Dánia

Angol nyelvű ingyenes képzések Dániában

Bár Dánia kicsit messzebb van mint Ausztria, de vonzó lehet az ingyenes és nagyon sok angol nyelvű képzés. A számodra megfelelő egyetem, képzési hely megtalálásában, a jelentkezésben, a lakás/kollégium, diákmunka keresésben több magyarországi szervezet is nagyon hatékonyan és ingyenesen segít. A 11. évfolyam számára a projekt nap egyik eleme a dán egyetemi lehetőségekről szóló tájékoztató.

http://www.studyindenmark.hu/

http://www.daniaitovabbtanulas.dk/

http://eduline.hu/felsooktatas/2012/9/6/Dania_tovabbtanulas_blogok_J7AIXY

Radányi Lili beszámolója

Dániai továbbtanulás

 

Két éve döntöttem el, hogy biztosan külföldön szeretnék továbbtanulni, miután elmentem az Educatio kiállításra. Mindegyik standhoz oda mentem, de a végén döntenem kellett, hogy melyik tetszik a legjobban és melyik milyen előnyökkel jár. Mindenféleképpen külföldön és angolul szerettem volna tanulni, de akkor még nem tudtam pontosan, hogy milyen szakot válasszak. Tavaly ősszel kiválasztottam, hogy Marketing Menedzsmentet szeretnék tanulni Dániában a Via University College-en. Ez a szak két év AP degree-ből és utána másfél év  Bachelor programból áll, ami egy 3 hónapos gyakorlatot is magába foglal. Szerintem ez hatalmas előny, mert így nem a diploma után kell keresni egy céget, ahol kipróbálhatod magad és tapasztalatot szerezhetsz. Márciusban leadtam a jelentkezésem, ami teljesen máshogy zajlott,mint a magyar egyetemekre való jelentkezés. A számtalan dokumentum mellett motivációs levelet és önéletrajzot kellett írni, ezen kívül pedig olyan nyelv vizsgát kellett tenni, amit külföldön is elfogadnak. Majd májusban kaptam meg a felvételi levelet, hogy  augusztusban kezdődik az egyetem. Nagyon nagy erőt adott a érettséginél, hogy tudtam,hogy arra az egyetemre, amit a legjobban szerettem volna, felvettek és így kizárólag az érettségin való feladatokra tudtam koncentrálni.

Augusztus elején költöztem ki, hogy mindent megismerjek már, mire elkezdődik az egyetem a hónap végén. Dániában egy sárga kártya nevezetű engedély kell ahhoz, hogy munkát tudj vállalni és ennek a lefolyási ideje körülbelül 2 hónap. Miután megérkezett a kártyám elkezdtem munkát keresni, amit az egyetem mellett lehet csinálni. Az egyetemen találtam egy hirdetést, hogy olaszul beszélő diákot keresnek egy dán céghez részmunkaidőre. Rögtön jelentkeztem, örültem, hogy végre találtam olyan munkát, ami teljes mértékben ahhoz kapcsolódik amit tanulok. Kiderült, hogy van a cégnek magyar vonatkozása is, így, mind a magyar részen, mind az olasz részen tudok dolgozni. Itt tapasztaltam meg igazán, hogy mennyire fontos, hogy minél több nyelvet beszéljünk, milyen nagy előny ha valaki az angolon/ németül kívül beszél más nyelvet is. Általában a diákok nagy része elmegy a dán tanfolyamra, ahol az Európai Unió tagjai 180 órát tanulhatnak ingyen.

A nyelviskolában leginkább beszéd készség fejlesztő gyakorlatokat csinálunk, sokszor párosan vagy csoportosan kell dolgozni. Az elején mindenkinek nagyon szokatlan volt a nyelv, de a tanár nagyon hamar megszerettette velünk, hiszen próbál “játékosan tanítani”.

Legtöbbször a négy fős tanulócsoportokban kell dolgozni az egyetemen, amit a tanárok direkt úgy állítottak össze, hogy két azonos nemzetiségű diák ne legyen együtt. Így sokkal jobban megismerjük egymás képességeit, szokásait és kultúráját.

Egy percig sem bántam meg, hogy Dániába jöttem tanulni, mindenkinek ajánlom ezt az országot, aki ingyenesen szeretne tanulni, sokszínű, barátságos környezetben.