Ausztria

Ausztriai továbbtanulás

Ausztriában nincs olyasfajta központi felsőoktatási jelentkezés, mint nálunk, minden kiválasztott intézménybe külön-külön kell jelentkezni és a felvételi követelményeket, valamint a felvételi időszakot is minden intézmény maga határozza meg (általában valamikor február-augusztusi időszakban), így ezek jócskán mutatnak eltéréseket. Természetesen a magyarországi felsőoktatási jelentkezésed semmilyen formában nem befolyásolja a a külföldi jelentkezést és ez igaz viszont is. Az osztrák felsőoktatásról sok összefoglaló és általános információt nyújt a studieren.at portál. Ausztriában alapvetően két fajta felsőoktatási intézménytípus létezik, az egyetem és a főiskola. Az alábbiakban ezeket szeretném röviden bemutatni.

http://www.studieren.at/       http://www.fachhochschulen.at/http://www.wegweiser.ac.at/


Egyetem – Universität

Az egyetemek képzési szerkezete megegyezik a magyarországiakéval. Itt is az osztott (alap- és mester-) képzés a jellemző a legtöbb szakon. Ugyanúgy van kredit rendszer, mint nálunk. Ez jó, hiszen egy magyarországi alapképzés után egy ausztriai mesterképzésnek sincs semmi akadálya, de igaz ez fordítva is. Sok egyetemen, szakon nincs felvételi, ez első pillantásra nagyon örömtelinek hat, de természetesen meg vannak a következményei is. Ezeken a szakokon az első szemeszter vagy év jelenti a szűrőt, és jellemző, hogy nagy a zsúfoltság is, amíg le nem morzsolódik a kevésbé motivált hallgatók serege. Tandíj nincs, csupán egy csekély összegű regisztrációs díj (18,50 EUR). Az egyetemi alapképzés egy orientációs szemeszterrel (STEOP) indul, amiről bővebben olvashatsz magyarul ill. németül. Egy korántsem szép, vagy könnyen áttekinthető honlapot szeretnék még megemlíteni ez a wegweiser.ac.at, ahol viszont gyakorlatilag az összes ausztriai képzésről találsz hasznos adatot.


Főiskola – Fachhochschule

A főiskola egy nagyon gyakorlatorinetált és népszerű képzési forma Ausztriában. Színvonalban nem marad el az egyetemektől ugyanolyan alap – vagy mesterképzéses diplomát kapsz mint az egyetemeken és ennek megfelelően a rendszer teljesen átjárható, tehát a főiskolai alapképzés után tanulhatsz egy egyetem mesterképzésében is. A fő különbség itt, hogy a praktikus, mindennapi életben hasznosítható tudás megszerzése a cél, ennek megfelelően a hallgatók a képzés során egy szemesztert – általában az utolsó előttit – vállalatoknál töltenek el gyakornoki státuszban, ami megkönnyíti a későbbi beilleszkedést a munka világába de az álláskeresést is. Egy kicsit feszesebb az oktatási struktúra itt, kredit rendszer természetesen ugyanúgy van mint az egyetemeken, de itt kötelező a tanórák látogatása, a mulasztást igazolni kell, a sikertelen vizsgát természetesen lehet ismételni, de ha az adott szemeszteren belül nem sikerül teljesíteni egy tárgy követelményeit, akkor a tanulmányokat nem lehet folytatni. Ez a fajta kötöttség azonban hosszabb távon rengeteg előnnyel jár, nem nyúlik el a képzési idő, a hallgató rá van kényszerítve a folyamatos tanulásra, ami azért lássuk be, nagyon hatékony a tanulmányok eredményességét tekintve. Az osztrák főiskolákon általában kell tandíjat fizetni ennek nagysága 363,36 EUR szemeszterenként. A főiskolákon általában van felvételi, ez egy számítógépes tesztből (intelligencia, matematika, angol stb. a szaktól függően) és személyes elbeszélgetésből áll rendszerint. Ezen az oldalon hozzáférést lehet vásárolni egy adatbázishoz amely sokféle – a főiskolák felvételijében előforduló – tesztet tartalmaz a megoldással együtt. Ha jelentkezel egy ilyen intézménybe mindenképpen érdemes gyakorolni ilyen feladatsorokon. Nagyon hasznos ez az ausztriai főiskolai képzéseket összefoglaló oldal, melyen sok szempont szerint kereshetünk képzéseket.

Az egyik legnagyobb és legszínvonalasabb ilyen főiskola a bécsújhelyi Fachhochschule Wiener Neustadt. Öt nagy képzési területe van: műszaki, gazdaság, sport, egészségügy, rendészeti. Egyes képzéseket angol nyelven is kínálnak és minden évben többen öregdiákunk is itt kezdi meg tanulmányait, ők szívesen segítenek neked ha kérdésed van. A szakokról és specializációkról részletes leírást találsz az oldalukon. Az intézmény a Líceumban is tart tájékoztatót 2015. január 19-én (hétfőn), a 2015. március 14-i (szombati) nyílt napjukra pedig ingyenes buszt indítanak az érdeklődőknek Sopronból. Ha szeretnél részt venni a tájékoztatón vagy a nyílt napon, jelezd az igazgatóhelyettesi irodában. (A januári tájékoztatóra január 13-ig jelentkezhetsz.)

A bécsi Fachhochschule Wien szintén egy elismert és népszerű szakokat kínáló intézmény, talán itt kicsit kevesebb az egyes szakokon meghirdetett férőhelyek száma.

 

Nyitott kapuk napja

Ausztriában is tartanak az intézmények nyitott kapuk napját, ezekről az egyes honlapokon olvashatsz. Ezen kívül márciusban tartják a Bécsben a BEST nevű továbbtanulási expót, amin a legtöbb egyetem és főiskola is képviselteti magát.

 

Ösztöndíjak Ausztriában

Hogy kinek és milyen feltételekkel jár ösztöndíj ausztriai tanulmányai alatt, arról itt ill. a studieren.at oldalon olvashatsz.

 

Magyar diákszervezetek Ausztriában

A leghitelesebb információkat nyilván azoktól tudod beszerezni, akik maguk is az adott egyetem hallgatói. Ausztriában nagyon sok ilyen szervezet, csoport működik azzal a céllal, hogy konkrét információkkal segítse a magyar diákok eligazodását az osztrák felsőoktatás kapcsán. Például az at4hu, melynek természetesen facebook csoportja is van. Egy másik szervezet a MDE-VUS de léteznek olyanok közösségek is, melyek egy adott egyetemre specializálódnak, például a WU UNGARN a bécsi Wirtschaftsuniversitätre járó magyar diákok facebook csoportja.

 

Karrierlehetőség Ausztriában

A már fentebb is említett wegeieser.ac.at oldal egy nagyon hasznos, csak talán kissé eldugott fejezetére szeretném felhívni a figyelmedet. Ezen lap alján van egy diagram, és ha diagramban bármely szakterületre klikkelsz, nagyon sok hasznos információt találsz az adott végzettség munkaerőpiaci kilátásairól, a kezdő fizetésekről stb.

 

Kint lakni vagy bejárni?
Sokakban felmerül hogy bejárósként, naponta ingázva tetemes költséget lehet megspórolni. Ez így van. Van ennek azonban számos hátránya is, amelyeket mindenképpen érdemes alaposan megfontolni: 1, idő-energia: Bejárósként korán kelsz, későn és fáradtan érsz haza, előadások közötti hosszabb szüneteket is nehéz hatékonyan kihasználni, hétközben alig marad időd otthon a tanulásra. 2, kapcsolati háló hiánya: Ha bejárós vagy, ráadásul külföldi, nagyon nehéz olyan kapcsolatokra szert tenni, amelyek megkönnyítik, segítik a tanulmányaidat. Így nagy az elszigetelődés veszélye. Természetesen a fentebb említett nehézségeket – ha nehezen is – de át lehet hidalni, és vannak olyan helyzetek, amikor ez az egyetlen járható út.

Ha a családi költségvetés lehetővé teszi, mindenképpen érdemesebb “kintlakásban” gondolkodni. Az albérleti és kollégiumilehetőségekről is olvashatsz a studieren.at oldalon.

 

Egyetemi előkészítő kurzusok

Ausztriában több szervezet is (pl. OeAD) kínál egyetemi előkészítő kurzusokat, akár német nyelvből vagy egyes tantárgyakból is. Talán a hatékonyság és a költségek a két legfontosabb szempont, amit mérlegelni érdemes, ha el szeretnéd dönteni, hogy külföldön vagy itthon érdemes-e felkészülnöd.