Hogyan válasszak szakot?

Sok esetben nehéz megtalálni a számodra leginkább megfelelő szakot, különösen azért mert rengeteg lehetőség közül választhatsz.

1, Válasszunk képzési területet!
Hogy a megfelelő szako(ka)t megtaláld érdemes egy átlátható mennyiségre szűkíteni a kört. Az egyetemi szakokat képzési területenként csoportosítják. Nézd át először is a képzési területek listáját, 14 van belőle. Húzd ki azokat, amelyek biztosan NEM jöhetnek szóba. Így a lista ideális esetben már jóval kevesebb területet tartalmaz. Most nézd meg, hogy a szóba jöhető területekhez milyen alapszakok tartoznak. Hol?– a 
felvi.hu oldalon,

– a Felvi tájolóban, ez egy minden évben megjelenő a könyvesboltban megvásárolható könyv, melynek a tartalomjegyzéke teljesen áttekinthető képet ad a képzési területekről ill. a hozzájuk tartozó szakokról (a könyvet elkérheted pár napra az igazgatóhelyettesi irodában is).

2, Válasszunk szakot!

Ha böngészed a számításba vehető szakokat, lesznek olyanok, amelyekről már a neve alapján is el tudod dönteni, hogy érdekel-e vagy sem. Másokról nyílván fogalmad sincs mit takarhat az elnevezés, ebben az esetben nézd meg a felvi.hu oldalon vagy a Tájolóban a szak leírását (ez kb. egy oldalnyi terjedelmű).

Most már van egy listád, ami tartalmaz több-kevesebb szakot. Hogy tovább tudd szűkíteni a kört, meg kell ismerned részletesebben ezeket a képzéseket. Olvasd el a szakok leírását a felvi.hu-n, és a Tájolóban, azokét is amelyeknél úgy gondolod, hogy nagyjából el tudod képzelni miről is van szó.

Mi az amire érdemes figyelni még a szakleírások kapcsán:

– képesnek, alkalmasnak tartod-e magad a szak elvégzésére,
(Nézd meg, hogy a szakra való jelentkezéshez, 
milyen tárgyakból és milyen szinten kell érettségit tenned. Milyen eredményed van most ezekből a tárgyakból? Mennyire tudsz a jelenlegi eredményeken – ha szükséges – változtatni.)
– tényleg olyan tantárgyakat tanulnál-e szívesen, amik az adott szakhoz tartoznak (erről minden egyetem honlapján megtalálható MINTATANTERV ad tájékoztatást),
– az adott alapszak elvégzése után milyen mesterszak választható,
– az adott alapszak (és a ráépülő mesterszak) elvégzése után milyen állásokat lehet betölteni a megszerzett végzettséggel.

Szakot kedvenc tantárgy alapján:

Szakot választhatsz úgy is, ha abból indulsz ki, hogy mely tantárgyakat tanulod most a legszívesebben és legeredményesebben. Az hogy melyik gimnáziumi tantárgy, melyik szak tudásanyagát alapozza meg leginkább, az kiderül a következő táblázatból.

A következő oldalon találsz egy nagy táblázatot, amely tartalmazza a Magyarországon – alap- és osztatlan képzésben – meghirdetett összes szakot. A szakok sorában pedig megtalálod, azokat a tantárgyakat, amelyeknek emelt szintű tudásanyagára szükség van a tanulmányok elvégzéséhez. Tehát NEM a jelentkezéshez előírt érettségi követelményeketHANEM amire a bennmaradáshoz szükséged van. Sajnos a két feltétel nem mindig van szinkronban. A táblázat elkészítése a szakok mintatantervének figyelembevételével történt.

Mintaterv

Egy olyan dokumentum, amely tartalmazza, hogy ideális esetben melyik félévben, mely tantárgyakat tanulja a hallgató. A mintatanterv nyilvános dokumentum és elérhető minden egyetem honlapján, elég ha beírod a keresőbe: szak megnevezése + mintatanterv. Az állatorvosi szak mintatanterve például így néz ki.