Hírek - részletek

Hamarosan befejeződik az Insula Lutherana nagyprojekt.

2013. október 31-én írta alá Orbán Viktor miniszterelnök és Gáncs Péter elnök-püspök a kormány és a Magyarországi Evangélikus Egyház közötti megállapodást. Ebben az szerepelt, hogy a magyar kormány 4,7 milliárd forinttal támogatja az Európában egyedülálló győri evangélikus sziget felújítását. Kara Ákos országgyűlési képviselő kezdeményezte 2012-ben ennek a jelentős győri programnak az elindítását. 

Elsőként az óvoda, majd az Öregtemplom került átadásra. Elkészültek a Kossuth Lajos utca 16. szám alatti lelkészlakások és teljesen megújult a levéltár épülete. Befejeződött a régi iskola épületének felújítása, az új tornaterem és az új iskolaépület építése. Az örökségvédelmi hatóság előírásai miatt még belső munkák folynak a teljesen megújult, külsejében már újjávarázsolt konvent épületben. A kormány plusz támogatásának köszönhetően belső felújítási munkák lesznek még a Szeretetházban, így jobb körülmények között zajlik majd az idősgondozás a jövőben.

A régi és az új iskola épülete közötti átjáró folyosó is elkészült, mely újra teljessé teszi az épületegyüttes ívét. Az új épületek a régiekkel összefonódva körülölelik az „evangélikus szigetet”. Mindez szimbolizálja az új építések lezárultát, az Insula Lutherana teljessé válását. Az épületegyüttes felújítása azonban nem csak az evangélikus egyházat gyarapítja, hanem Győr és a környékbeli települések egész közösségét is. Az épületegyüttes átadására 2018 tavaszán kerül sor.